Hogyan is alakultunk?

A nagybányai Teleki Magyar Ház 2002-ben kezdte meg mûködését, a helyi magyar civil szervezetek és magyar egyházak, s nem utolsósorban az Illyés Közalapítvány hathatós támogatásával.

A gróf Teleki Sándor egykori tulajdonát képezõ földszintes épületet, két kisebb, magántulajdonú lakrészt leszámítva az Illyés Közalapítvány segítségével sikerült megvásárolni, 2001-2002-ben.

Az ingatlan tulajdonosa a Nagybánya-óvárosi Református Egyházközség, haszonélvezõje pedig az EMKE nagybányai szervezete, a Misztótfalusi Kis Miklós Közmûvelõdési Egyesület. Az intézmény és programjainak támogatására 2005-ben jegyeztettük be a Teleki Magyar Ház Társaságot, röviden: Teleki Társaságot.

Az épületben jelenleg kilenc nagyobb, berendezett helyiség használható (kb. 800 m2), amelyet ugyancsak Illyés alapítványi támogatásnak, illetve nagybányai vállalkozóknak köszönhetõen újítottunk fel. 2002-2003-ban a pincehelyiség felújítását, illetve a kisház tetõterének beépítését is elkezdtük, de pénz hiányában leálltunk a munkálatokkal. A fõépületben 2006-ban sikerült – hosszas jogvita után – az utolsó, idõközben magánkézbe került volt önkormányzati lakrészt is megvásárolnunk.

A tulajdonszerzést mecénásunk, a 2010-ben elhunyt Szász György vállalkozó, a Nagybánya-óvárosi Református Egyházközség, nagybányai magánvállalkozók és magánszemélyek is támogatták, a Társaság a Kárpát-medence Magyarságáért (TKMM) elnöke, Éhn József pedig széleskörû gyûjtést kezdeményezett javunkra Magyarországon, saját alapjaiból egy millió forinttal járulva hozzá a kezdeményezéshez.

Comments are closed