Első próba

Beküldési határidő: 2014. február 15. – 22.00 óra

Köszöntünk benneteket a II. Bánya-Vidéken! Farsang van; a hagyomány szerint a dús lakomák, a vidám mulatozás, bolondozások, álarcos bálok, lakodalmak, az önfeledt ünneplés időszaka, amely vízkereszttől (január 6-ától) hamvazószerdáig (idén március 5-ig) tart. A farsang utolsó három napján (farsang farka) a régiek nagy mulatságok közepette búcsúztatták a telet: látványos maskarás menet vonult végig ilyenkor a falvakon, máglyán égették el a telet jelképező kiszebábut, végül vidám farsangi bál zárta a mulatságot.

Első feladat: írjátok le, hogyan, miként ünneplik manapság településeteken a farsangot? Milyen mulatságokra kerül sor ebben az időszakban, esetleg fennmaradt-e nálatok valamilyen régi farsangi (nép)hagyomány? Ha ismertek olyan idős családtagot, bácsit-nénit, aki szívesen mesél nektek régi farsangokról, esetleg egy régi vidám farsangi történetet is lejegyeztek, sőt fotót is készíttek a mesélőről – nos, ez mindenképpen plusz pontot jelent. Végül közös ötleteitek, elképzeléseitek alapján öltöztessétek tetszőleges farsangi jelmezbe egyik csapattársatokat. Örökítsétek meg fényképeken, vagy mobiltelefonos videón az öltöztetés vidám hangulatát, majd készítsetek csoportképet!

***

A farsangi bolondkodás után kicsit komolyabb témára váltunk. Bizonyára hallottatok róla, hogy idén emlékezünk az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára, amely egész Európa térképét átrajzolta. A régiek még csak Nagy Háborúnak hívták, nem tudták ugyanis, hogy viszonylag rövid időn belül egy újabb világrengés fogja követni, sok millió ember pusztulását okozva. Játékunk során több feladatot is szentelünk e két történelmi eseménynek, amelynek tárgyi emlékei a falakon, vagy fiókok mélyén, még ma is sok családban megtalálhatók.

Második feladat: kutassatok fel olyan régi tárgyi emléket – minél régebbi, annál érdekesebb -, amely valamilyen módon az I. vagy II. világháborúhoz kapcsolódik. Lehet ez családi fotó, katonakép, tábori levelezőlap, levél, napló, a fronton, vagy a hadifogság alatt készített tárgy, rajz, kitüntetés, egyenruha – a lényeg, hogy valamilyen (esetleg családi) történet is fűződjön hozzá. Fényképezzétek (vagy szkenneljétek) le és küldjétek el nekünk a fotót, a hozzá tartozó történettel együtt. Ne felejtsetek el engedélyt kérni a talált dokumentum, vagy tárgy birtokosától a közlésre!

***

Tavalyi játékunk egyik „kelléke” volt 2013. évi falinaptárunk, amelyet régi nagybányai iskolákat és templomokat ábrázoló képeslapokból állítottunk össze. Ezévi folytatását sajnos nem sikerült elkészítenünk, úgyhogy kénytelenek vagyunk most a segítségeteket kérni.

Harmadik feladat: készítsétek el településetek 2014. évi falinaptárát. Állhat 1 lapból vagy 12-ből, lehet lepedő-, vagy bélyegméretű, s minden más tekintetben is szabad kezet kaptok: elkészíthetitek papíron, vagy akár vásznon, s zsírkrétától számítógépes programokig bármit használhattok. Lehetnek rajta népművészeti motívumok, képek, szöveg, versrészlet, vagy akármi, amiről úgy gondoljátok, hogy jól mutat. Egyetlen feltételünk: az elkészült (kézzel fogható) alkotás arról a faluról, városról, esetleg szűkebb környékéről szóljon, ahol éltek!

***

A feladatok pontozásánál ezúttal is az eredetiséget, az ötletességet, a talpraesett megoldásokat és az igényességet értékeljük leginkább. Másik nagyon fontos szempont, hogy csapatban dolgozzatok, s ez – ahol lehet – a megoldásokból, a beküldött feladatokból is kiderüljön. Ott ahol pl. a fotók ezt nem igazolják, csak kevesebb pontszámot adhatunk. A csoportképek esetében egyetlen csapattag hiányzását fogadjuk el (az intendáns nem számít csapattagnak), ennél több hiányzó pontvesztést jelent.

A szöveges feladatmegoldásokat és fényképeket a dludovicus@gmail.com email-címre várjuk, a falinaptárat a Teleki Magyar Házba kell eljuttatni. A határidő február 15., pontosan 22.00 óra.

Sok sikert és minél több ötletet, kreativitást kívánunk nektek a játékhoz, a Bányavidék felfedezéséhez! Amelyről tudjátok: Otthonunk és az is marad!

További információk:
Dávid Lajos (0744-919166)
dludovicus@gmail.com
Markó Hajnal (0740-751490)
telekihaz@tmh.alphanet.ro

LETÖLTHETŐ változat!

Comments are closed