Arany kertben arany fa, arany bölcső alatta…

Pósa Lajos versét ma már legfeljebb népi bölcsődalként dúdolják az édesanyák, bölcső kevés háznál ring, kiment divatból ez a kis „bútor”, és baba is kevesebb születik. Pedig a régi magyar közösségek életfája azért volt olyan erős, dúslombú, mert gyakran ringott bölcső a szülők ágya mellett. Egy-egy tartósabbnak bizonyuló bölcső nemritkán több nemzedéket is kiszolgált.

2009-ben egy anyaországi mesterember, Czotter András, a gyáli Ágymester Manufaktúra tulajdonosa egy – saját gyermekkori bölcsőjéhez hasonló – „aranyos kis zömök, tömzsi bölcsőt” faragott tölgyfából, majd felajánlotta a gyermekvállalást népszerűsítő Három Királyfi Három Királylány Mozgalomnak. Az első vándorbölcső ezzel megkezdte vándorlását az országban, hogy hirdesse az új élet tiszteletét és nyugalmat adjon „az aranyos kis zömök, tömzsi” gyermekeknek, szeretetet, örömöt a családoknak.

Az első bölcsőt azóta újabbak követték… újabb és újabb babákat ringathatva a határokon túl is, Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben Kárpátalján… Sőt a Nyugatra költözött fiatal magyar családok számára is készült néhány ringó ágyikó.

Czotter András nemrég a Teleki Magyar Házat is megkereste az ajándékozás szándékával. Úgy tervezzük, hogy valamikor MÁRCIUS ELEJÉN ÉRKEZIK MEG NAGYBÁNYÁRA A VÁNDORBÖLCSŐ, amelyet folyamatosan igyekszünk majd eljuttatni olyan nagybányai és bányavidéki családokhoz (kölcsönbe, néhány hónapos időszakra), ahol kisbaba születik. Ennek pontos módjáról a későbbiekben tájékoztatunk Benneteket. Reméljük, hogy nem csak egyre nagyobb igény lesz reá, de helybéli asztalosmesterek segítségével előbb-utóbb a saját „házi” vándorbölcsőnket is elkészíthetjük.

„A nagy szavakat nem szeretjük, a pátoszt meg pláne, de egy kicsit felelősnek érezzük magunkat mindazokért az ügyekért, amelyeket egy vándorbölcső érinthet. Adni szeretnénk valamit, csendben, és reméljük a jót.” – vallják Czotter Andrásék. Velük együtt mi is őszintén bízunk abban, hogy a nagybányai vándorbölcsők jó néhány bányavidéki babát ringatnak majd álomba esténként, így hozva vissza városunkba a gyermekvállalás szeretetét – s az ágy mellett ringó bölcső szép régi hagyományát.

(a képen a marosvásárhelyi vándorbölcső, a Vártemplomban)

Bookmark the permalink.

Comments are closed