Kulcsemberek, ha találkoznak

Máramaros megyei „kulcsemberek” találkozóját tartották 2017. szeptember 4-én, hétfőn, a nagybányai Teleki Magyar Házban. Az eseményt a Teleki Ház kezdeményezte, ehhez csatlakozott partnerként az Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Máramaros megyei szervezete. A találkozón közel ötvenen vettek részt a Bányavidékről, a történelmi Máramarosból, valamint az Avasból egyaránt. Célja a különböző magyarlakta településeken élő „kulcsemberek” egymással való megismerkedése, tevékenységük, valamint munkájuk az összehangolása.

„A 15 éve működő Teleki Magyar Ház már évek óta nem csak Nagybányáról szól; hamar rájöttünk arra, hogy a vidék számára is fontos programokat szerveznünk, fontos együtt dolgoznunk olyan problémák megoldásában, mint az anyanyelvű oktatás népszerűsítése, vagy kulturális, ifjúsági és gyermekprogramok tájoltatása. Kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezünk, tevékeny közösségi emberekkel, akikre építhetünk a szervezés során, de akiket személyesen nem minden esetben volt alkalmunk eddig megismerni. Ez volt tehát az indító ötlet: hogy végre személyesen is megismerhessük őket, egymást” – nyilatkozta az ehirmondo.ro-nak Markó Hajnal, a Teleki Magyar Ház programszervezője, a találkozó ötletgazdája. 

A hétfői alkalmon elsőként a Vándorbölcső Programról esett szó. A Teleki Magyar Háznak két vándorbölcsője is van (januártól lesz egy harmadik), amely a máramarosi magyar családok újszülött gyermekeit ringatja az első hónapokban. Bárki ingyen igényelheti, mindössze egy űrlapot kell kitölteni hozzá.

Fontos témája volt a találkozónak a magyarországi Rákóczi Szövetség beiratkozási programja Máramaros megyében. Kiderült, hogy idén a nagybányai Főtér Fesztivál keretében, szeptember 15-én osztják ki a 10 ezer forintos ösztöndíjakat az iskolakezdőknek. Összesen 115-en részesülnek benne. Ugyanakkor elhangzott: az iskolába készülő óvodások karácsonykor ismét kapnak majd ajándékcsomagot. Ugyancsak a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően rengeteg utazási lehetőségben részesülnek a magyar diákok, de például az óvónőknek és tanítónőknek is szerveznek különböző képzéseket. Ezzel kapcsolatban hívták fel a szervezők a figyelmet egy október 20-22. között sorrakerülő képzésre, amelynek során a Teleki Magyar Házba várják a megyében dolgozó óvónőket és tanítónőket, s amelynek fő témája, hogy milyen kihívásokat rejt a vegyes környezetből érkező gyermekekkel való foglalkozás, illetve hogy miként kell a nyelvi gondokra megfelelően reagálni.

A Rákóczi Szövetség „Gólyahír” újszülött ajándékozási programjáról is szó esett. A program lényege, hogy minden olyan újszülött gyermek, aki magyarul beszélő családban lát napvilágot, megkapja a Szövetség „Első könyvem” című ajándékkötetét, babanaplóját. A kiadvány a magyar családokat igyekszik megszólítani, a családhoz, a magyar kultúrához kapcsolódó fejezeteket tartalmaz, s a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei közössége nevében köszönti a gyermeket, családjával együtt.

A találkozón az idén először megszervezett Máramaros Megyei Magyar Napokról is szó esett, vélemények, javaslatok hangzottak el az idei programsorozatról, illetve a jövőbeni kiadásokkal kapcsolatban. Általános volt a vélekedés, hogy a program mindenképpen folytatásra érdemes. A bevált jó példákat más településeken is meg lehet honosítani, illetve szorosabb köteléket kell kialakítani a helyi csoportokkal, akik besegíthetnek a szervezésbe. Javaslatként elhangzott, hogy pozitívan kell hozzáállni a hasonló kezdeményezésekhez, ugyanakkor jó lenne, ha a programsorozat a helyi értékeket, tehetségeket mutatná meg.

Végezetül a Teleki Magyar Ház „Itthon – vagyunk” programjáról is szó volt, s egy olyan EU-s pályázatról, amelynek célja a Máramaros megyei magyar vonatkozású turisztikai célpontok és értékek népszerűsítése. (Zahoránszki Brigitta)

Bookmark the permalink.

Comments are closed