Megkezdődött idei honismereti tanfolyamunk

Ma délelőtt a Teleki Ház bemutatásával és Balogh Béla ny. történész-levéltáros vezetésével városnéző sétával indítottuk idei Honismereti Tanfolyamunkat, amelyre „Itthon – vagyunk!” programsorozatunk keretében kerül sor, 2017 október-decemberében. A résztvevőkkel legközelebb október 28-án délután találkozunk, amikor a programban résztvevő települések bemutatkozását fogjuk meghallgatni, majd elhangzik a Bányavidék és Máramaros megye történelméhez kapcsolódó első előadásunk.

Az „Itthon – vagyunk!” programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Ennek is köszönhető, hogy a tanfolyam mellett november elején Meister Éva előadóművészt is vendégül láthatjuk, aki két vidéki templomunkban mutatja be Kocsis István: Árva Bethlen Kata c. monodrámáját. December elején pedig Takaró Mihály irodalomtörténész tart három előadást is a megyében – ezek helyszínét és időpontját a későbbiekben fogjuk közölni. 

A Honismereti Tanfolyam következő előadásai során történészek, tanárok, lelkipásztorok vezetésével térképezzük fel a vidék történelmi, építészeti, kulturális örökségét, ugyanakkor a turizmusban, vendéglátásban és pályázati lehetőségekben ottonos munkatársak segítenek abban, hogy mit lehet kezdeni ezekkel az értékekkel, hogyan lehet ezeket a közösségteremtés, az idegenforgalom, a turizmus fellendítése érdekében hasznosítani, milyen infrastrukturális és személyes feltételei vannak a turisztikai célok megvalósításának, stb.

További előadások (a program szombati napokon, du. 15.00 órakor kezdődnek)
2. hétvége – 2017. október 28.
– Értékleltár: a tanfolyamon résztvevő települések bemutatkozásai
– Máramaros és a Bányavidék történelmi vonatkozásai
3. hétvége – 2017. november 4.
– Máramaros és a Bányavidék történelmi vonatkozásai
– Túralehetőségek Máramarosban és a Bányavidéken
4. hétvége – 2017. november 11. (az időjárás függvényében változhat)
– Honismereti kirándulás Máramaros megyében, autóbusszal
5. hétvége – 2017. november 18.
– Máramaros és a Bányavidék történelmi vonatkozásai
– Pályázatírási lehetőségek, technikák
6. hétvége – 2017. november 25.
– Máramaros és a Bányavidék az irodalomban, irodalmi emlékhelyeink
– Római katolikus egyháztörténet – Máramaros megye
– Protestáns egyháztörténet – Máramaros megye
7. hétvége – 2017. december 2.
– Történetek a nagybányai festőiskoláról
– Gyakorlati idegenvezetés, gyakorlati vendéglátás

ELŐADÓK: Balogh Béla ny. történész-levéltáros, Nagy Zoltán történelem szakos tanár, Kinczel Ferenc természetjáró, bronz jelvényes túravezető, Várvédő Zsolt műgyűjtő, Román János r. kat esperes-lelkipásztor, Gellén Sándor ref. esperes-lelkipásztor, Balogh Csaba magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Szász Imre hivatásos idegenvezető, Szabó Sándor pályázati szakértő.

HELYSZÍN: Teleki Magyar Ház

A második alkalommal még fogadunk újabb jelentkezőket. Részvételi díj nincs – illetve a program folyamatosságának biztosítása érdekében 50 lej regisztrációs díjat kérünk a jelentkezőktől, amelyet a program végén minden aktív résztvevőnek visszatérítünk. A múzeumi és egyéb belépőket, valamint a honismereti kirándulás költségét pályázati és saját forrásból biztosítjuk.

RÉSZLETEK, információk a Teleki Magyar Házban személyesen, a +40-744-919166-os telefonszámon (Dávid Lajos), valamint honlapunkon.

Bookmark the permalink.

Comments are closed