Nagybánya-környékén is terjed a Vándortáncházmozgalom

Kása Melinda és Kása Zsolt néptáncoktatók, valamint a szatmári Röpike néptánccsoport 2014-ben évben indították útjára a Vándortáncház nevű mozgalmat Szatmár megyében, azzal a céllal, hogy egybegyűjtsék a néptánc és népzene szerelmeseit, alkalmat biztosítva arra, hogy szenvedélyüknek élhessenek. Jó hír, hogy hamarosan Nagybánya-környéki településekre is eljut a hagyományápoló rendezvénysorozat!

Hogy mekkora igény volt a kezdeményezésre, jelzi, hogy már az első, erdődi Vándortáncházon is több mint százan vettek részt – Szatmárnémetiből, Sándorhomokról, Szárazberekről, Magyargéresről, Tasnádról, Bogdándról, Mikoláról és Dobráról is. A későbbi alkalmakra pedig – amikor nem egyszer jó másfélszázan ropták a táncot – nagybányai táncházasok is át-átjártak.

A vándortáncházak nem csak a jó táncosok, de a laikus érdeklődők számára is remek alkalmat biztosítottak arra, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig megismerhessék hagyományainkat, kipróbálják a néptáncot, megtapasztalják egy jó mulatság hangulatát: népi gyermekjátékok mellett felcsíki, moldvai táncokkal, más tájegységek táncaival lehetett ismerkedni, a táncban elfáradt, megszomjazott fiatalokat pedig zsíroskenyérrel, fánkal és teával, a felnőtteket egy kis szívmelengetővel kínálták. A nélkülözhetetlen élő muzsikát a nagyváradi Soroglya, valamint a nagybányai Berena biztosította.

Idén eddig a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület Lépésházában, majd Mikolában, Túrterebesen, Dobrán, majd júniusban ismét a Lépésházban találkoztak a néptánc szerelmesei. Szatmárnémetiben egy másik, táncházakhoz köthető hagyományt is felelevenítettek: többen a terem egyik sarkában kötöttek, horgoltak, kézimunkáztak – ahogyan annak idején a vidéki táncházakban is történt. A következő alkalmat július 30-án szervezik, Bogdándon.

Jó hír, hogy a nagybányai néptáncoktatásban is szerepet vállaló Kása-házaspár és a Teleki Magyar Ház közötti együttműködésnek köszönhetően – a hagyományos Szatmár megyei helyszínek mellett – most Nagybánya-környéki településekre is eljut a hagyományápoló programsorozat!

Augusztus 5-én, szombaton, a „Járjad, lábom, járd ki most!” Szamosardói Néptánctábor időpontjához igazodva, Szamosardón lesz Vándortáncház – mégpedig az ezúttal ismét együtt muzsikáló nagybányai Berena Zenekar közreműködésével.

Augusztus 30-án, szerdán pedig Nagybányára várjuk a Szatmár és Máramaros megyei táncházasokat, amikor – a debreceni Észak-Alföldi Regionális Együttműködésért Alapítvány közreműködésével – a Terebes Zenekar tagjai (Kiss Levente, Páli Tibor, Garamvölgyi Anett) húzzák majd a talpalávalót, s a Szegedi Délikert Táncegyüttes tagjai közül is többen vendégeink lesznek.

Az említett alkalmakat a „Vándortáncházak szervezése Máramaros és Szatmár megyékben” c. program keretében, A Máramarosi Szórványért Egyesület társszervezésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával sikerül megvalósítani azzal a céllal, hogy a közös táncélmény útján segítsük a tapasztalatcserét, er­ősítsük a hagyományőrzők, tömb- és szórványközösségek közötti kapcsolatokat, segítsük új közösségek kialakulását.

Bookmark the permalink.

Comments are closed