Főtér Fesztivál

A Fõtér Fesztivál Nagybánya legnagyobb magyar rendezvénye. 2006-ban valósult meg elõször, a helyi magyar egyesületek korábban példa nélküli összefogásával. 2010-tõl az ebben az évben bejegyzett Fõtér Fesztivál Egyesület vállalja a rendezvény megszervezését.

Minden év szeptemberének közepén, a történelmi városközpontban kerül megrendezésre, amelyet a fesztivál idejére jelképesen visszafoglal a város magyarsága. Erre utal jelmondata is, a közismert sláger soraival: „Miénk itt a tér…!”

A Fõtér Fesztivál ifjúsági rendezvényként indult, ez alapvetõen ma is meghatározza programjait: sportvetélkedõk, ügyességi- és csapatversenyek, színházi elõadások, gyermekprogramok, táncház, koncertek, kocsmabulik, környezetvédelmi akciók, képzõmûvészeti kiállítások, kézmûves vásár, hagyományõrzõ programok, lovagi tornák stb.

Jó irányba halad azonban afelé, hogy magyar városnapokká nõje ki magát, amelybe nem csak a Nagybánya-környékiek, de az elszármazottak és távolabb élõk is szívesen bekapcsolódnak, s ahol minden korosztály megtalálja a neki való programokat.

Comments are closed